top of page
Search
  • Writer's pictureTop Tourism

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο αποτελεί έναν βασικό πυλώνα για την ελληνική γαστρονομία. Τα αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι πιεστήρια για την παραγωγή λαδιού λειτουργούσαν στον ελλαδικό χώρο από την μυκηναϊκή εποχή.


Στην Κνωσό βρέθηκαν εικόνες με ελαιόδεντρα. Στη Φαιστό σώζονται σήμερα τμήματα ενός υποτυπώδους ελαιουργείου.


Το ελαιόλαδο ή λάδι, είναι ο χυμός που παίρνουμε από τις ελιές.


Οι αρχαίοι Έλληνες πέρα από τη διατροφή τους, χρησιμοποιούσαν το λάδι και για άλλους σκοπούς όπως τον φωτισμό, σαν συντηρητικό, στην αρωματοποιία κλπ.


Ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης, θεωρούσε την ελαιοκομία επιστήμη.


Ο Όμηρος ονόμαζε το λάδι χρυσαφένια υγρό.


Σήμερα, είναι παγκόσμια παραδεκτή η μεγάλη θρεπτική αξία του ελαιόλαδου και ο ρόλος που παίζει σε σχέση με την υγεία του ανθρώπου.


Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής.


Η παραγωγή του αποτελεί εθνική υπόθεση για τους Έλληνες. Το λάδι της Ελλάδας θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο.


Από τη Μαρία Αθανασοπούλου, founder of the tourism marketing company Respond On Demand, co-founder of the non-profit company Top Tourism, Chairwoman of the World Food Travel Association and Ambassador in Greece of Evintra. Maria holds a Master Culinary Travel Professional degree and she is also a Sustainable Tourism expert.


ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στην παρούσα ιστοσελίδα με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της Top Tourism

1 view0 comments
bottom of page