Σε δύο θρησκευτικά αρχαιοελληνικά ρεύματα, στον Ορφισμό και σε κάποιες μορφές του Πυθαγορισμού, συναντάμε τη χορτοφαγία, ως σημαντική μέθοδο κάθαρσης και τήρησης της αγνότητας.
Η χορτοφαγία λοιπόν στην αρχαία Ελλάδα ξεκίνησε ως θρησκευτική και φιλοσοφική επιλογή και δεν αποτελούσε μία μαζική διατροφική συμπεριφορά.
Ο Ορφισμός δίδασκε την απόλυτη αποχή από την αιματοχυσία, συνεπώς η χορτοφαγία ήταν για τους πιστούς του και η ενδεδειγμένη πρακτική για να μην σκοτώνουν ζώα.
Πάντως ακόμα και οι οπαδοί της χορτοφαγίας κατανάλωναν κρέας, όταν αυτό επιβαλλόταν, κατά την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους.
Παρόλο που όπως και παραπάνω είπαμε, η ιδέα της χορτοφαγίας δεν ήταν ευρέως διαδεδομένη στην αρχαιότητα, ωστόσο είναι σημαντικό ότι υπήρξαν άνθρωποι που δημιούργησαν μια αντίστοιχη φιλοσοφία και απέφευγαν την κατανάλωση κρέατος από εκείνη την εποχή.
Από τη Μαρία Αθανασοπούλου, founder of the tourism marketing company Respond On Demand, co-founder of the non-profit company Top Tourism, Chairwoman of the World Food Travel Association and Ambassador in Greece of Evintra. Maria holds a Master Culinary Travel Professional degree and she is also a Sustainable Tourism expert.
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στην παρούσα ιστοσελίδα με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της Top Tourism
Φωτογραφία από congerdesign από το Pixabay
留言