top of page
Search
Writer's pictureTop Tourism

Η ιστορία του κρασιού στην Αρχαία Ελλάδα

H ιστορία του οίνου στην Αρχαία Ελλάδα

της Μαρίας Αθανασοπούλου

Στην αρχαία Ελλάδα, το κρασί θεωρούνταν ως ένα πολύ σημαντικό προϊόν. Η θέση του στην καθημερινή διατροφή των Ελλήνων ήταν πρωταρχική. Εκτός από την καλή γεύση και την ευχαρίστηση που έφερε στον ουρανίσκο των ανθρώπων, το κρασί επίσης θεωρούνταν ως το μέσο που έκανε καλύτερη τη διάθεση των ανθρώπων και επίσης διευκόλυνε τους ανθρώπους στο να επικοινωνούν ευκολότερα μεταξύ τους.


Αλλά οι αρχαίοι Έλληνες δεν συμπαθούσαν καθόλου την κατάχρηση και την υπερβολική κατανάλωση του κρασιού. Έτσι, έπιναν το κρασί με νερό, ώστε να έχουν μόνο το ευεργετικό του αποτέλεσμα, αλλά ταυτόχρονα να μπορούν να αποφεύγουν τις δυσάρεστες επιπτώσεις της μέθης.


Ο θεός Διόνυσος ήταν για τους αρχαίους Έλληνες ο θεός της αμπελουργίας, του κρασιού και της χαράς της ζωής. Το γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν έναν θεό ειδικά για το κρασί δείχνει πόσο σημαντικό ήταν για αυτούς.


Τα διάσημη αρχαία Ελληνικά Συμπόσια (όπου οι αρχαίοι Έλληνες μαζεύονταν, μοιράζονταν κρασί και φαγητό και συζητούσαν μεταξύ τους), βασίστηκαν ακριβώς στην παροχή άφθονου κρασιού, αλλά με νερό, έτσι ώστε όλοι όσοι συμμετείχαν να μπορούν να είναι χαρούμενοι και επικοινωνιακοί αλλά να μην μεθούν. Η λέξη Συμπόσιο σημαίνει «πίνω με άλλους». Από τα παραπάνω εύκολα συμπεραίνουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το κρασί τόσο σημαντικό όσο το φαγητό.


Ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας ποιητής Όμηρος, στα έπη του, αναφέρεται συχνά στο κρασί. Αυτές οι αναφορές μας έχουν μεταδώσει σήμερα πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το κρασί στην αρχαία Ελλάδα. Για παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι πολλά μέρη της αρχαίας Ελλάδας ήταν διάσημα για το πολύ καλό κρασί τους.


Στην Ιλιάδα, ο Όμηρος περιγράφει την ασπίδα του μεγάλου Έλληνα ήρωα Αχιλλέα και μας ενημερώνει ότι ήταν διακοσμημένη με αναπαράσταση από έναν αμπελώνα.


Υπήρχαν πολλές περιοχές γνωστές στην αρχαιότητα για τα πολύ καλά κρασιά που παρήγαγαν, όπως Χίος, Παλλήνη, Σάμος, Λέσβος, Κόρινθος, Μεθώνη Μεσσηνίας κ.λπ.

Η ποιότητα των κρασιών της αρχαίας Ελλάδας ήταν τόσο καλή, που πολλά από αυτά διατέθηκαν ακόμη και στο εξωτερικό. Ακόμα και στην αρχαιότητα, το ελληνικό προϊόν ήταν αρκετά υψηλής ποιότητας για εξαγωγή.


Θα ήταν μεγάλη παράλειψη, ωστόσο, να μην αναφέρουμε τη μεγάλη σημασία του κρασιού σε σχέση με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι πρόσφεραν κρασί στις προσευχές στους αρχαίους θεούς τους.


Σύμφωνα με ειδικούς, η πρώτη ανακάλυψη κρασιού στην Ελλάδα ήταν από την Εποχή του Χαλκού. Αυτό αποδεικνύεται από την ανάλυση των ευρημάτων σε βάζα αποθήκευσης κρασιού (αμφορέας), που ανακαλύφθηκαν στον Μύρτο, έναν πρωτο-μινωικό οικισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ., στη νότια ακτή της Κρήτης.

Χιλιάδες χρόνια έχουν περάσει από τότε, αλλά το κρασί παραμένει ένα πολύ σημαντικό προϊόν για τους Έλληνες. Η σχέση τους με το κρασί συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η παραγωγή του έχει τελειοποιηθεί και σήμερα η Ελλάδα φημίζεται παγκοσμίως για τα εξαιρετικά κρασιά της. Όμως, για να απολαύσει κανείς ένα ελληνικό κρασί, ο καλύτερος τρόπος είναι να το δοκιμάσει στην Ελλάδα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβει όλο τον πλούτο της γεύσης του. Πίνοντας το ελληνικό κρασί στον τόπο του, είναι σαν να πίνεις στιγμές από μια ιστορία χιλιάδων ετών!


Από τη Μαρία Αθανασοπούλου, founder of the tourism marketing company Respond On Demand, co-founder of the non-profit company Top Tourism, Chairwoman of the World Food Travel Association and Ambassador in Greece of Evintra. Maria holds a Master Culinary Travel Professional degree and she is also a Sustainable Tourism expert.


Δείτε το σχετικό άρθρο στα αγγλικά, στην ιστοσελίδα της World Food Travel Association

123 views0 comments

Comments


bottom of page