top of page
Search
  • Writer's pictureTop Tourism

Εισαγωγή στην καθημερινή διατροφή στο Βυζάντιο

Updated: Jan 30, 2021


Ο σύγχρονος ερευνητής έχει πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες σχετικά με την καθημερινή διατροφή των Βυζαντινών, μια που διασώζονται ως τις μέρες μας αρκετές γραπτές πηγές από την εποχή εκείνη.


Γνωρίζουμε ότι η κάθε οικογένεια την εποχή εκείνη, επεδίωκε να καλλιεργεί τα βασικά λαχανικά που χρειαζόταν αλλά και να εκτρέφει κάποια ζώα για το κρέας τους.


Οι Βυζαντινοί είχαν τρία κυρία γεύματα.

Το Πρόγευμα, δηλαδή το πρωινό

Το Άριστον δηλαδή το μεσημεριανό

Ο Δείπνος δηλαδή το βραδινό

Πολλοί επίσης είχαν και το Μεταμεσημβρινό, ένα γεύμα ανάμεσα στο Άριστον και στο Δείπνο.


Ποια προϊόντα όμως ήταν αυτά που χρησιμοποιούνταν για τη βυζαντινή διατροφή;

Ψωμί, λάδι, τυρί, ελιές, δημητριακά, όσπρια αλλά και ψάρια και θαλασσινά αποτελούν προϊόντα που αγαπούσαν και κατανάλωναν οι Βυζαντινοί.


Να υπογραμμίσουμε ότι οι Βυζαντινοί έτρωγαν κυρίως με τα χέρια μια που χρησιμοποιούσαν κουτάλια η μαχαιριά αλλά η χρήση του πιρουνιού δεν τους ήταν γνωστή


Το ότι έτρωγαν με τα χέρια είχε σαν αποτέλεσμα οι Βυζαντινοί να συνηθίσουν να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά από το φαγητό.


Από τη Μαρία Αθανασοπούλου, founder of the tourism marketing company Respond On Demand, co-founder of the non-profit company Top Tourism, Chairwoman of the World Food Travel Association and Ambassador in Greece of Evintra. Maria holds a Master Culinary Travel Professional degree and she is also a Sustainable Tourism expert.


ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στην παρούσα ιστοσελίδα με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της Top Tourism

Φωτογραφία από Bek Greenwood από το Pixabay

37 views0 comments
bottom of page