top of page
Search
  • Writer's pictureTop Tourism

Coffee tourism: Του δίνουμε τη σημασία που πρέπει?


Ο καφές είναι το δεύτερο ποτό σε κατανάλωση παγκοσμίως μετά το ποτό! Από μόνο του αυτό το γεγονός μας δείχνει πόσο δημοφιλείς μπορούν να αποδειχθούν οι γαστροτουριστικές εμπειρίες που έχουν τον καφέ σαν βάση τους

Ο θρύλος λέει ότι ο καφές ανακαλύφθηκε από έναν βοσκό στην Αιθιοπία το 1500. Ο βοσκός παρατήρησε ότι αφού τα κατσίκια του έτρωγαν κόκκους καφέ, μετά είχαν μεγάλη ενέργεια. Η παρατήρηση αυτή τον παρακίνησε να δοκιμάσει και ο ίδιος τους κόκκους. Ενθουσιασμένος από την ενέργεια που και ο ίδιος ένιωσε, αποφάσισε να συστήσει το ρόφημα σε κάποιους μοναχούς από την Αιθιοπία. Αυτοί έγιναν ένθερμοι οπαδοί του, μια που με αυτόν τον τρόπο έμεναν περισσότερες ώρες ξύπνιοι και προσεύχονταν πολύ περισσότερο καθημερινά.

Διαβάζοντας, μαθαίνουμε επίσης ότι ακόμα και ο Μπετόβεν ήταν φανατικός λάτρης του καφέ.

Και υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα συναρπαστικές ιστορίες για τον καφέ, που αξίζει να τις μάθουμε και να καταλάβουμε γιατί ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα σε όλο τον κόσμο!

Μην ξεχνάτε ότι ο καφές αποτελεί την αγαπημένη συνήθεια σχεδόν όλων των ανθρώπων, κι ότι εκπροσωπεί μια ιδιαίτερη κουλτούρα, αφού τον έχουμε συνδυάσει όχι μόνο με την εργασία μας αλλά και με τον ελεύθερο χρόνο μας, με την κοινωνικοποίηση μας αλλά και με τις διακοπές μας. Επίσης, έχουμε μάθει να συνδυάζουμε τον καφέ μας τόσο με τη μοναξιά όσο και με την συντροφιά άλλων ανθρώπων!

Αυτή η μεγάλη ποικιλομορφία στη χρήση του καφέ και στο πως ο καθένας τον έχει τοποθετημένο στο μυαλό του, είναι που μας δίνουν εξαρχής και πολύ μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά τον σχεδιασμό εξειδικευμένων γαστροτουριστικών εμπειριών με βάση το προιόν αυτό.

Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε επίσης ότι σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου βρίσκουμε μοναδικά είδη καφέ, όπως παραδείγματος χάριν στην Ελλάδα βρίσκουμε τον γευστικό παγωμένο φραπέ.

Υπάρχουν επίσης ολόκληροι χώροι που είναι αφιερωμένοι στον καφέ, τα λεγόμενα καφέ, που τα βρίσκουμε σε όλο τον κόσμο, αλλά και τα καφενεία, που τα βρίσκουμε σε Ελλάδα και Κύπρο κι αποτελούν έναν πολύ ξεχωριστό χώρο που οι ντόπιοι απολαμβάνουν καθημερινά τον καφέ τους , συναντούν ο ένας τον άλλο, συζητούν κλπ.

Υπάρχουν όμως και ολόκληρες πόλεις που έχουν συνδέσει το όνομα τους με τον καφέ, όπως η Βιέννη, στην οποία ο καφές είναι εξαιρετικά δημοφιλής, και τα καφέ της είναι γνωστά παγκοσμίως, κάποια δε από αυτά άνοιξαν πριν από πολλά χρόνια και συνεχίζουν να σερβίρουν καφέ στους πελάτες τους μέχρι σήμερα

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στον τουρισμό καφέ στις χώρες παραγωγής του, όπως η Βραζιλία, το Βιετνάμ, η Κολομβία, η Αιθιοπία κλπ

Ακόμα και ο συνδυασμός του καφέ με κάτι αλμυρό ή γλυκό, αποτελεί πλέον μια πρόκληση για τη φαντασία μας. Ως βασικό στοιχείο του πρωινού, αλλά και του απογεύματος για τους περισσότερους ανθρώπους, ο καφές μπορεί να συνδυαστεί με αλμυρές αλλά και με γλυκές γεύσεις.

Οι δυνατότητες για το σχεδιασμό μοναδικών και ταυτόχρονα ελκυστικών γαστροτουριστικών εμπειριών με τον καφέ είναι πραγματικά πάρα πολλές. Μπορούμε να βασιστούμε στο χώρο που προσφέρεται, στη διαφορετική ώρα της ημέρας, στις γεύσεις που θα συνδυάσουμε μαζί του

Μπορούμε να τον συνδυάσουμε με τοπικά προϊόντα, αλμυρά ή γλυκά και να δώσουμε την ευκαιρία στους ανθρώπους να χαλαρώσουν, να συζητήσουν, και να απολαύσουν ήρεμα την παρέα των άλλων.

Μπορούμε επίσης να συνδυάσουμε γευστικές δοκιμές διαφόρων ειδών καφέ, που το καθένα απαιτεί το δικό του συνοδευτικό προιόν.

Και φυσικά, σε κάποιες χώρες έχουμε τη δυνατότητα να ζήσουμε από κοντά όλα τα στάδια παραγωγής του καφέ.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι ο καφές είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον προιόν όσον αφορά τον γαστροτουρισμό. Μπορεί να οδηγήσει σε ενδιαφέρουσες συνέργειες, σε επιχειρηματικές επιτυχίες και τελικά σε πολύ δημοφιλείς γαστροτουριστικές εμπειρίες για τους ταξιδιώτες!

Αν είστε επιχειρηματίας του τουρισμού και της εστίασης και θέλετε να μάθετε πως μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας εμπνευσμένες γαστροτουριστικές εμπειρίες, ρωτήστε μας πως μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας πλάνο δράσεων με τη δική μας βοήθεια: respondondemand@gmail.com

Από τη Μαρία Αθανασοπούλου, founder of the tourism marketing company Respond On Demand, co-founder of the non-profit company Top Tourism, Chairwoman of the World Food Travel Association and Ambassador in Greece of Evintra. Maria holds a Master Culinary Travel Professional degree and she is also a Sustainable Tourism expert.


ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στην παρούσα ιστοσελίδα με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της Top Tourism

Φωτογραφία από Myriams-Fotos από το Pixabay

8 views0 comments

Comments


bottom of page